Saturday, February 26, 2011

aphthous stomatitis

it means ulcer mulut.
at least ada 3 lesion kt dlm mulut aku. luckily concentrated kt sebelah kiri. boleh lah nak makan lagi, walopun sometimes tu lidah tertolak makanan ke kiri.pedih. adeh...
bangun2 pagi tadi. tetiba pedih. serius rs nk menangis pun ada gak. wuuwuu
lesion yg satu ni located kt belakang sekali.sampai aku x ley nampak dlm cermin. tapi aku taw die ada menyorok kat belakang. sebab yang tu yang paling pedih.

yang lesion no.3 ni aku baru discover pagi tadi. yang pelikny, bukan ulcer tu yg sakit. tapi gigi. sometimes pain in our body radiates in a wierd way. sebab gigi aku tengah sakit pada masa yg sama. aku terfikir lah, dh lah ulcer, sakit gigi lak. haih, mana laa nk carik klinik gigi.
lepas subuh td, aku g tengok cermin, sentuh gigi2 yg aku rasa sakit tu, ehh, bila sentuh tak sakit pun. pastu gi korek gusi kt area tu. sh*t. what on hell. br tahu, kt situ pun ada ulcer. bengong.

buku patho underwood cakap. aphthous stomatitis or very well known as ulcer ni related to stress.
dulu time kechik kechik, kalau aku ulcer je, mak aku pesan minom banyak air.
die ckp ulcer tu tumbuh sebab kurang minom air. aku mmg time kecik x suka minom air kosong.
bila dah naik sekolah menengah, aku ada sorg kawan ni, mmg selalu dapat ulcer. die dpt ulcer mcm org datang period pulak. dpt ulcer setiap 3 bulan. haha. xtaw la, tapi agak selalu la die dpt ulcer. padahal, botol air die bawak gi sekolah mengalahkan tong minyak.
ghopenye xda kaitan pun dengan air.
underwood cakap, related to stress, and x banyak study buat ttg ulcer ni sebab boleh recover within 3-4 days with no complication.

harap la by esok ulcer ni dh mula baik.
bila ada ulcer ni rsa cam tengah PMS lak. rimas. cpt gle nak marah. tapi belom ada sesiapa yg jdik mangsa keadaan lah. kalau ada tu salahkan ulcer ni. dia yang buat hal.






kawan-kawan..jom stadi!
..........

2 comments:

MUHAMMAD AIMAN said...

Ko stress pasal ape..
Haha

kumbang hitam said...

aku pn x brape nk paham...ape la yg aku stress...adeh..