Wednesday, October 26, 2011

sesi 15 minit : bersama chef selebriti terkenal tanah air yang lebih terkenal daripada chef azwan alia dan chef m.daud kilau memilau

0 catatan kumbang lain
hari ini saya mahu mengajar puan-puan dirumah untuk memasak rasepi terbaru saya. Chicken cheese roll. emmm... sedap kan? Nak tengok gambar sikit? ohhhh boleh boleh.. jap saya upload kan..



*amaran : sila lap air liur toan toan dan poan poan masing2!!


baiklah. tanpa membuang lebih banyak masa lagi. walaupun masa saya dah banyak terbuang dengan membuat post ni (mengeluhhh), saya teruskan dengan mengajar toan toan dan poan poan cara membuat benda-alah yang ada dalam gambar kat atas ni (lupa nama resepi seniri)

bukan nak kata apa lah kan... resepi2 saya ni memang sedap. lepas je saya publish post ni, mesti semua kedai-kedai fastfood, kedai mamak - pelita umpamanya mahupun hotel-motel mahalan, semua akan menghubungi saya bagi mendapatkan kelulusan utk memasarkan resepi saya. Itu sudah menjadi kepastian yang amat nyata. saya ni bukanlah nak berbangga diri, dah memang semua resepi saya sedap, nak buat macamana iye dok? jadi dengan itulah saya mententerakan(=.=!!) no telefon saya di penghujung post ini. saya bagi no telefon tu jangan toan-toan dan poan-poan pegi main-main pulak. Berdasarkan pengalaman saya sebagai chef selebriti terkenal dan humble, saya selalu mendapat panggilan pelik-pelik, ada yang mintak datang sebab ada kebakaran rumah, ada yang panggil saya tuan polis...haihh, toan-toan dan poan-poan ni tuli ke ape??? saya ni chef selebriti terkenal, bukan tempat aduan 999...
Tidak perlu saya nyatakan disini, saya jugak pernah mendapat panggilan sex daripada semua jenis jantina. Saya musykil akan perwatakan saya dikaca tv. Apakah saya terlalu seksi?? ohhh tidakk... saya juga pernah TERpergi sebuah tandas awam di salah sebuah midvalley megamall yang terkemuka dikalangan pelajar UM (nama mall tersebut perlu dirahsiakan atas sebab-sebab yang budak kecik pun tahu kenapa), dimana, saya telah mendapati, no telefon saya terdapat disemua pintu-pintu tandas di mall tersebut. saya sedikit kagum dengan gaya bahasa pengiklanan yang mereka guna pakai.ummphh... saya sangat kagum. memang patutlah ramai yang mencari perkhidmatan sex. Namun, itu bukan point yang saya cuba sampaikan. tidak hairanlah, saya mendapat lebih dari 37 panggilan sehari, rupa-rupanya ada saluran pengiklanan lain yang cuba menjual no telefon saya. kalau panggilan itu berkaitan dengan masak-memasak tidak mengapa, namun ini??? mintak perkhidmatan sex.
saya harap toan-toan dan poan-poan tidak lagi membuat perkara yang sebegini yang boleh merusakkan imej saya sebagai chef selebriti yang terkenal, lebih terkenal daripada chef azwan alia mahupun chef M.daud kilau memilau.

baiklah toan-toan dan poan-poan, jangan buang masa saya lagi, saya sibuk poan-poan. anak bini dah panggil masak (haper kau ingat aku takde kerja lain?? memasak aje..)Baiklah, mari kita teruskan dengan agenda utama kita. sudah tentu memasak. ape lagi kan, takkan menjahit pulak, iye?..

saya nak cakap omputeh sikit ye toan-toan dan poan-poan. bukan nak cakap besarlah ye, saya ni dulu belajar kat england 10 tahun (saya ni sebenarnya selalu repeat, asyik gagal aje, sebab tu lah belajar sampai 10 tahun...hehehe) Bagi yang rasa diri tu bodoh english, toan-toan dan poan-poan boleh mengalih bahasa saya kepada bahasa mandarin dan bahasa indon. Bahasa tamil takda ye ane-purengge...

Ingredients of Chicken Cheese Roll: ye poan-poan

6 Bread slices
Cheese slices three, Cut in the middle
1/2 cup Green peas boiled
1/2 cup Boiled chicken pieces
1 Egg (bukan telur burung ataupun telur ular ye poan-poan, ini telur ayam)
Bread crumbs 1 cup,
Oil to deep fry
Salt to taste (bukan maksudnya poan-poan letak kat lidah ye, ini maksudnya secukup rasa)
pepper to taste
A large bowl filled with water.




How to make Chicken Cheese Roll: ye poan-poan

Cut away the brown corners of each bread(can be used to make breadcrumbs). Kalau nak masuk terus dalam mulut pon boleh jugak ye poan poan
Mix together green peas, chicken pieces, salt & pepper.
Now soak each bread in the water bowl only for few second.
Squeeze between palms to drain away the water in the bread. (pastikan tangah bersih ye poan-poan, jangan lah lepas garu-garu ponggong tu pegi pegang roti pulak, tak pasal-pasal kne diarrhea dek staph aureus infection.... bukan nak kata apa lah kan, saya ni chef selebriti terkenal, jadi saya tahu lah infection spread by food...wahhhhh... jangan kagum ye poan-poan, saya tak nak membangga diri walaupun saya dulu pernah dapat distinction dalam subjek bacteria ni)
Now place a 1/2 cheese slice in the middle of the wet bread. (yang ni poan-poan yang ada masalah parkinsonism mahupun thyrotoxicosis dinasihatkan berputus asa daripada meneruskan proses ini, kerana usaha anda akan membuatkan resepi saya menjadi seperti begedil...jangan merusakkan resepi saya ye poan poan)
Place 1 tbsp of the green peas and chicken in the middle (elongated shape). (tbsp tu bukan nama kumpulan K-Pop yang nyanyi lagu 'i'll be back' ye toan-toan, tbsp tu table spoon...ada paham??)
Fold around the sides of the bread to make a roll covering cheese and mixture inside.
Dip in beaten egg, roll in crumbs and deep fry. (toan toan jangan lupa untuk membeli dapur gas sendiri ye, kalau tak ada dapur gas, toan toan boleh berhenti sampai setakat ini dan sila berputus asa)
Chicken Cheese Roll is ready to serve.

Serve hot with ketchup.


maka siap lah *jap lupa nama resepi*
Chicken Cheese Roll... ye....Chicken Cheese Roll!!
sila lah menjamu selera dan dimakan bersama anak cucu. jangan dimakan bersendirian ye poan poan. Makan dengan se-isi rumah,,,, kerana sekiranya anda kena cirit birit, bukan anda seorang yang bermasalah, tetapi satu family jugak dapat cirit birit. Bak kata pepatah "bersatu teguh, bercerai roboh"
maka selamat menjamu selera dan selamat cirit birit beramai-ramai...


no telefon : 01345901010










p/s: stress tak dapat tido satu malam.sebab petang semalam dah overslept sebab hujan lebat, dan sangat sijuk, dan memang sangat best tido lama-lama, akhirnya aku sniri tak ley tido waktu yang sepatutnya aku tido.
post ini dibuat disebabkan aku sangat lapar, nak tunggu faizshuhaimi faizso min dan pimet bangun pagi dan mengheret aku pergi makan. haihh... lamanya diorg tido.. bangun laaa...bangun laaa

pls dont judge me. A future doctor talking crap and rubbish like this. Im a normal person, and have thirst of some fun. ;P

Saturday, October 08, 2011

respect each other, sounds simple, and it is simple

1 catatan kumbang lain
halllo there. its been a while. This is kind of like a knee-jerk reflex after someone text me 'update la blog, da berhabuk'. so here i am writing. Since i just done my first case report, so let the art of writing (typing??) continue. OK??

im not going to tell you guys what i have been through these few weeks - youre not asking either right??haha (particularly hows my surgical posting). Its depressing, and im not quite sure why. Its like a cumulative un-satisfactions of different kind of things, problems, self-esteem. This clinical posting should be the most interesting part as a medical student, i should be happy, it suppose to be fun and i should be excited. But im not excited as much.

im writing this post now to share u guys with one of my must-read blog (its like a must-read book of the month..haha). Dr. Pagalavan's. Sounds familiar? yup, he's quite famous after writing multiple post regarding malaysians medical issues, future doctors and stuffs. His post has spread in facebook and email since i know him from facebook,to be exact, in "notes" my friend tag me in. His blog has become my favorite since then.



This week, i read one of his post regarding Malaysian HO works like slaves.


just few words :
why is it so difficult for people to respect each other? To help one another?
Our country is well known of its culture, what to call that, "bersopan santun, bertolak ansur, bertoleransi ect ect". How come people in england or australia have more of these values compare to us?

let me tell you one story. Happen to me in the ward, on my second week in surgery posting.
Im still talking to a makcik with breast ca metastases to bone. While im still clerking, came one Pakistan specialist, ask me "are you medical student?", i said "yes?", then he said "get out!!".
watch your language gentleman, wheres your manners? (im not saying these by the way, i were just leave)

He probably want to consult the mak cik for the surgical procedure or whatsoever. so he need himself alone with the makcik. But does he really has to be rude? i know im a medical student, maybe he looks down at me. But He also a medical student before. He was as stupid as me. I dont know if he likes to be treated this way. But most people hate it, and i am one of the 'most people'.

ward is a learning environment for medical students and junior doctors. We wont be learining so much if this "not respect" and "your work is your work, mine is mine" attitude continues.








p/s: this is just between docs, belum citer sal nurse lagik..haihh....
.....

Sunday, August 07, 2011

rindu rumah

2 catatan kumbang lain
time bulan-bulan puasa macam ni memang akan selalu ingat rumah
berbuka ramai-ramai dengan family
makanan tak kisah sangat, sebab my mom working, so memang tak sempat la nak buat juadah semua kan. so end up beli kat bazaar.
tapi makanan tak penting, yang penting is to be with family. yup. Kan? Kan?

ni dah masuk ramadhan ke-4 aku berpuasa kat sini. Dah memang terbiasa dah jauh2 ni. In fact, aku dari form 1 memang duduk sekolah asrama.
walaupun dah biasa, kekadang tu memang ada jugak lah rindu rumah. especially time puasa ni. Tipu la kalau tak pernah rindu kan. haha.

aku buat ni saja nak raih simpati dan belas kasihan korang.hahaha




bercakap pasal rumah.
korang tahu tak rumah aku kat mana?
Bintulu Sarawak.
Beliau terletak kat pesisir pantai. (KL takde pantai ok, walaupun UM kat Pantai Dalam, tapi sumpah, takda Pantai....)





aku gunakan istilah rumah. Bukan Kampung. sebab KAMPUNG is my rumah atuk nenek. Bila sebut kampung, lebih mengexpresikan rumah kayu, ada reban ayam, ayam itik ect ect (KAN?? KAN?? KAN??), which exactly like my nek-aki and nek-puan pny rumah.lol!
But RUMAH is my mak and bapak yg pny.
thats why im using rumah instead of Kampung.


ni gamba-gambar bintulu yang aku cilok dari encik google.





Sumber kekayaan negara kita. Yes. Betul. Minyak a.k.a Petronas.
tapi, Keuntungan sebahagian besar disalurkan kat semenanjung.(AYAT STATEist ok hahahaha) no offence
pastu nak kata Sarawak mundur lah!? *tapi memang pun...haha

p/s: Bintulu Takda McD. Cinema pun pakai kerusi plastik. tengok betapa mundurnya...haih..






Aku bukan orang bintulu. Duduk je kat sini daripada kecik. Sebab both parents kerja kat sini kan. So... boleh kata ni memang tempat bermain lah
Kalau nak kata asal usul aku, semua dari sibu sarawak. Mak bapak pun memang orang sibu. Aku lahir pun kat sibu. Raya pun setiap kali kat Sibu. Kalau ada siapa-siapa kawen pun kat Sibu. Senang cite, Bintulu tu just tempat buang taik membesar.


Bazaar Ramadhan.
Bintulu ni bandar kecik je. Tak besar mana pun. Jadi bazaar ramadhan dia ada 3 port je. Kalau hujung minggu tu kekadang pergi 3-3 bazaar. haha bukan gelojoh ye dik non. Just nak meronda, tengok2 apa yang ada. Berkenan beli la.
Eniway, Bazaar kt bintulu takda beza pun dengan yang kat Kerinchi (the only bazaar yang aku pernah pergi..lol~~,)


Waktu berbuka
of course ni perkara yang paling berbeza antara KL dan Bintulu. Kat bintulu berbuka sejam lebih awal daripada KL. Ye. Selalunya few minutes before berbuka kat UM, aku call mak, diorg dah bersiap nak gi masjid dah. Nak g terawih.
hahahaha



not so much. Just nak cakap aku rindu rumah. Tu je.
Tak sabar pulak nak balik.
3 minggu lagi. InsyAllah balik lah.





its the end of my 4th week. Tinggal 2 minggu lagi. Maka, tamatlah 6 minggu introduction before clinical posting kat Hospital Klang. Half-cuak, Half-excited. yurp.




Thanks for reading. Sorry kalau post ni tetiba terkasar bahasa or menyinggung. (first time mintak maaf). Kalau ada, just take that as a joke, nothing personal.
Assalamualaikum. Selamat Menjalani Ibadah Puasa. :)










......

Wednesday, June 29, 2011

cuti minggu ke-7

3 catatan kumbang lain
dari minggu lepas aku tak post apa2 kat blog psipum.
baru teringat.
and rasa bersalah pulak dah.
ok2. aku buat...


dalam satu minggu lebih lagi start clinical.
rasa ada rama-rama dalam perut dah sekarang.
excited. risau


excited sebab ye la, dah half-way thru da nak ke finishing line jadi doc!!
excited jugak sebab nak belajar benda2 baru. gi ward. tengok patient.


excited tak banyak pun. Aku lebih risau daripada excited.
risau,
risau kalau-kalau aku terlalu bodoh untuk jawab soalan2 doc masa ward-round.
ward-round takpa lagi, kalau exam pun tetiba aku gelabah tak tentu pasal, terus lupa itu, lupa ini... risau ni ja..
Pasal studi-muddy semua ni insyaAllah, boleh lah kot.
tapi nak berdepan dengan doctor ni la satu yg paling aku risau.
bagi nasihat kat aku sikit. banyak pun takpa... Entah aku Penakut sangat. Risau tak tentu pasal.



tak sangka. Alhamdulillah. Lepas jugak 2 tahun pertama ni.
cuma tinggal 3 tahun lagi.
Aku yakin, semua kawan-kawan aku, or siapa2 je la yg dah sampai ketahap ni, kalau boleh nak go thru 3 tahun ni smoothly. x nak sangkut2. x nak extend2.
Bila aku tengok senior2 yang atas, ramai yang sangkut-sangkut. terfikir jugak, macamana lah aku nanti.
sometimes, bila dengar result senior teruk. boleh buat moral down jugak taw.
tapi yang bagus ny buat kita lebih prepare la, and tak ambil lewa bila da nak exam.



this post has no proper ending
full-stop







.....

Wednesday, June 22, 2011

going back to UM..

3 catatan kumbang lain
sekarang dah pukul 0100
mata tak ngantuk pun lagi. barang dah siap dipack kemas dalam beg.
esok pagi dah boleh terus g airport je.

kenapa aku balik UM?
ye la, aku ada presentation elective project on friday.
kerja tu dah lama siap. just last few weeks ada few correction yang nak kena buat.
thanks Aini, JO, cady, dan Jem. sebab settlekan semua tanpa aku.
rasa bersalah pulak, bahagian correction tu semua korang je yg buat.
jangan salahkan aku.
salah kan laut china selatan yang memisahkan UM dengan Sarawak. hahahaha

student perubatan 2nd year perlu buat elective project ni lepas final exam haritu.
buat in group 4-5. and markah akan dibagi dan akan dibawa untuk peperiksaan akhir final year nanti.
elective project kitorg buat pasal effect of Phenytoin in causing neural tube defect. If mother taking the drugs and causes malformation dah banyak studies dah dibuat. tapi macam mana kalau drugs tu dibagi kat bapa?? jadi, ni lah yang kitorg usahakan.
gunakan tikus sebagai bahan experiment. dekat 2 bulan jugak lah nak kne duduk bilik haiwan tu. alhamdulillah few weeks before study week, experiment ni dah siap.
jadi habis final exam haritu just sibuk wat poster dengan report la.
Alhamdulillah siap.

jadi esok kena balik UM. then present. Sabtu pulak balik semula ke Bintulu ni.
4 hari je kat sana.lol!
dan sangat sedih bila aku dapat tahu. mulai esok sampai jumaat, area UM tak ada air. adushh... banyak betol dugaan neyh.. macam tawu2 pulak aku nak balik UM ae..
ada yang bertanya.
"kenapa kau balik 4 hari je, asal tak stay je terus kat situ sampai kelas start"
huh
boleh je sebenarnya
tapi kelas start on 11july. (DA CLINICAL YEARS DAH WEYYHHH...sikit je lagi)
maknanya, daripada masa habis presentation tu nanti, aku ada 2 minggu sebelum kelas start.
lama weyh...2 minggu
baik aku balik rumah.
and nanti2 pun jugak, bila aku dah masuk 3rd year, tak banyak pun cuti.
jadi sementara cuti ada.....2 minggu pulak tu.... baik aku gunakan kesempatan yang ada untuk balik...kan...kan...kan...
lepas ni dah jarang da nak tengok bintulu...nak tengok rumah


esok..
aku ada banyak benda yang aku risau..
risau dengan benda yang bodoh... benda yang kalau kau tanya aku "apa yang kau risau sangat neyh"... aku akan jawab "takda apa"
malu sangat nak bagitahu apa yang dirisaukan sebab perkara tersebut terlalu bodoh untuk dikongsi....









......

Tuesday, June 21, 2011

my friend once asked me...

0 catatan kumbang lain


i shud start figure out, WHY?






.....

bila malas dan penat menjadi satu

2 catatan kumbang lain

aku sebenarnya tengah compose satu post untuk blog psipum. (blog persatuan Islam medic)
topik tentang insomnia.
baru habis buat 2 perenggan dah penat (tak panjang pun..haha....tapi nak buat panjang-panjang buat apa, straight to the point sudeyh, kita senang tulis, orang pun senang nak baca betul tak??).
bila rasa malas and exhausted makin memacak tinggi, aku terus bukak blog sendiri. update blog sendiri baru lega sikit.

dah lama aku tak publish apa-apa kat blog psipum sebenarnya. telah dipertanggungjawabkan untuk buat ssatu post setiap minggu, huh, aku dah skip 2 minggu dah. walaupun cuti, aku tak tahu apa yang malas sangat. mungkin sebab aku jarang online.
cuti ni aku banyak tengok TV. Ye lah, sebab kat rumah ni bukan ada siapa pun.
kalau pagi, aku sorang2.

kakak dengan parents kerja.
abang shukri masih kat UMS lagi, ada final project. (dah nak grad!!)
abang sabri lak kat negeri orang. (insyaAllah tahun ni balik raya)

kalau buat post blog Psipum nak nak dalam BM. ok lah takda masalah sangat nak buat. tapi yang problemnya, certain science terms aku tak tahu dalam melayu apa. adeh. ni yang susah. tolong bagi tahu 'Frontal Lobe' dalam melayu gapo?hahahah
poning kepalo den ni ha..(kalau tak jadi maaf la...lol)

perjuangan untuk membuatkan satu post untuk blog psipum akan diteruskan esok. InsyaAllah.
kalau ada keluangan, bacalah post2 kat blog psipum yang ada nama Kumbang Hitam (nama pena -la konon- kat blog psipum). Korang boleh tengok kat sidebar sebelah kiri ni, ada satu kotak 'PSIPUM'. thats collection of my post lah.
ada 2 lagi sebenarnya. dah buat 4 da. just takda keluangan nak tambah (bukan busy pun)








....

Monday, June 20, 2011

No father's day for Peter Griffin

0 catatan kumbang lain
sehari lambat nak buat post berkenaan Hari Bapa. haha..tak kisah lah
semua bapa-bapa kat dunia ni layak diraikan dengan at least dengan wish and kisses, atau yg lagi special makan2, hadiah2.
semua ayah or bapak or baba or walid or abah dan seangkatan dengannya wajar mengukirkan senyuman lebar bersempena dengan hari bapa semalam kecuali Peter Griffin.
aku turut bersimpati untuk beliau.



kalau tak tahu. ni dari cite Family Guy.
Meg is his only daughter. The one yang pakai pink shirt. Peter ni selalu kutuk Meg (tapi serius kelakar).
telling his wife, quote : "We agreed that if we could save two [children], we'd leave Meg."

Dah lah gemok dan boncet, suka minom beer, menyentuh pasal isu kaum dan keagamaan.

memang takda ciri-ciri bapak langsung (except being fat and boncet lah, sebab banyak bapa yang gemuk dan buncit...lol!!)
series ni kelakar lah. Boleh la sebab tergelak-gelak jugak tengok Family guy ni. Tapi still, 'how i met your mother' is the best. YUP!!
'better with you' pun not bad.








......

Friday, June 17, 2011

Untuk Aini

11 catatan kumbang lain
Aku tengok si-G selalu sangat bagi komen melampau kat blog kau.
kesian pulak aku tengok.haha
jadi aku nasihatkan kau monitor sendiri komen2 yang masuk ke dalam blog kau.
Maksud aku, nanti siapa2 yang hantar komen, perlukan approval kau dulu sebelum comment tu masuk ke dalam blog.

selain daripada untuk filter comment2 yang tak membina seperti si-G tu bagi. kau boleh tahu siapa-siapa yang bagi comment kat post2 yang lama.
Sebab sometimes, orang boleh masuk blog kau thru post yang dah lama gila2 and leave comment kat situ. kalau kau tak monitor comment tu sendiri, kau tak akan tahu ada orang tinggal kan komen kat post tersebut melainkan kau pergi check sendiri.

jadi aku nasihatkan tukar settings blog kau. so that selamat laa..terutama dari si-G lol!

1. mula-mula pergi dashboard and click kat settings



2. Then Click Comment



3. Then, scroll ke bawah sekali sampai kau nampak macam yang kat gambar bawah ni. Click Gambar ini untuk TUMBESARAN (lol!!). Ikut apa yang aku letak kat gambar.

yang "Show word verification for comments?" ni sukahati lah kalau nak ke tidak. Tapi, kalau aku tinggalkan komen, leceh lah nak isi word vertification. Baik tak perlu. Pilih "NO".





lepas ni boleh lah menyelamatkan diri daripada G. A.K.A stalker teragung kau tu...hahah

P/s: mati laa blog aku kena serang dengan G lepas ni..adeh....hahaha













....

Saturday, June 11, 2011

no more yesterday

4 catatan kumbang lain




sengaja aku buat blog ni simple. mungkin ramai yang cakap blog aku dull, tak menarik, terlalu basic, tak pandai guna Html stuffs, paduan warna yang senget, apa lagi??
Sebab aku takda masa nak buat banyak2 berat2, kang buat setengah jalan, tak jadi, lagi huduh. kan? now, macamana nak buat blog layout ni lagi bagus? at least tak nampak dull mcm tong sampah..













........

Wednesday, June 08, 2011

aku pernah masuk sekolah tentera..ye betul..

3 catatan kumbang lain
aku pelik
korang tak rasa pelik ke?
time ade kelas, mase masih kat UM, rajen gila nak update blog. 3 post sehari, padahal 3 minggu lagi nak exam...hah.. tak leh blah...
sekarang bila dah cuti, huh, bukak blog pun stakat kat dashboard ja...tengok apa budak2 lain tulis...(tengok je??!)
tak tahu lah apa yang malas sangat...nak kata takda masa, tipu sangat laa kan...
bukan nak kata apa, banyak lagi perkara bermanfaat boleh dibuat kat rumah ni selain mengupdate blog...baca buku talley umpamanya (ok ini tipu, sila jangan percaya)



....



pagi tadi lepas subuh aku mimpi benda yang bodoh..haha aku kena kat sekolah. kena denda warden. ye lah, dulu aku sekolah asrama penuh. jadi warden tu kira macam orang yang jaga kitorg lah (saja nak bagi tahu, kot-kot lah ada yang bongok baca blog aku kn)hahah kidding. Bukan aku sorang kna denda dalam mimpi bodoh tu, ramai lagi. kitorg kena berbaris. berdiri. yang pelik nya kitorg bukan kat sekolah, tapi kat tepi pantai. kat luar gua. haha.. ada unsur-unsur hantu, makhluk halus bagai. bongok sikit lah mimpi ni. Jadi teringatlah dulu-dulu masa kat sekolah ktorg selalu kena denda. dulu warden kitorg tegas. Kalau part denda tu, huh, kejam jugak lah. Rasa macam kat kem ketenteraan lah pulak. Sesekali aku fikir, betul ke sekolah ni yang aku apply dulu. Warden kitorg ada satu prinsip - "sorang buat salah, semua kena". nak bagi semangat kerjasama dan bersatu padu lah bagai.



antara yang aku ingat lah kan
masa tu minggu exam taw. aku form 2. esok nya aku ada exam sejarah. aku tak tawu sebab apa tapi yang penting aku tak study apa pun lagi untuk exam esok. dah balik dari kelas prep malam tu, aku sambung rr study kat bilik study asrama kan. baru bukak page 1. dalam pukul 1030pm. tetiba warden ade kat asrama ktorg, then suruh kitorg bkumpul kat luar asrama. Semua satu block kena berkumpul kt luar. aku dengan nervous pun keluar lah, sebab bunyik warden tu pun dah macam mengamuk (3 org warden rr). dah berkumpul tu kitorg disuruh buat barisan panjang. dia mula lecture pasal apa ntah kesalaan ktorg masa tu.
come on lah. esok exam pun tak boleh consider ke? aku dengan baju melayu(baju prep).tak tukar pun lagi baju aku. dengan sandal. oh ya, aku tak singgah bilik pun masa tu, dari kelas, direct terus masuk bilik study. tetiba kena denda berdiri kat luar. lama jugak lah. dekat nak pukul 12 baru dia lepas kan ktorg. Naik gatal kaki aku, nyamuk.
bila dia dah lepas tu. memang tak lah aku nak sambung study. siapa suka kena denda. padahal bukan salah aku. dah takda mood da nak study. ngantuk pulak da. penat kena lecture memanjang. rasa nak ngangis pun ada gak masa tu, ye laaa tak study apa lagi. kne kacau. lupa apa jadi dengan paper sejarah aku masa tu. tapi MCQ je pun kan. bulat-bulat.
masa tu, masih budak lagi. kalau warden tengah marah, kita takut lah nak bersuara yang kita nak study. budak-budak dulu memang takut giler dengan cikgu.



satu lagi yang aku ingat.
masa tu sehari sebelum start bulan ramadhan. (hah, masih ingat kot). masa tu form 2 jugak.
petang tu lepas kelas KO-KO, balik asrama lambat. dalam pukul 545pm. dah nak senja dah. mandi lah dulu kn sebelum pergi makan. (ktorg kat sarawak masuk maghrib awal, dalam pukul 630 gak r). masa tengah mandi tu, budak-budak yang lain tengah sibuk mandi dan MENlALAK. ye lah menyanyi, tak kesah lah sumbang ke tak. semua pun melalak. (korang tawu x apa melalak??, takut lah kan tetiba guna bahasa sarawak kat sini kang tak paham, Melalak kiranya macam menyanyi menjerit lah macam tak ingat dunia..hahah) Aku masa tu tengah basuh baju kat luar tempat mandi, sesekali pun join lah melalak. LOL. tetiba warden datang then suruh kitorg berkumpul kat depan asrama. jadi kitorg yg tengah basah2, dengan aku yang topless hanya mampu gapai tuala je nak pergi berkumpul.
ingatkan just kena berkumpul. rupanya dia suruh berlari pusing padang. dah lah padang tu memang kat tengah tengah. budak perempuan boleh tengok arr. MALU seyh...serius.. Aku hanya mampu bersimpati kat kawan-kawan aku yang tak sempat ambil tuala untuk cover body. kalau ketul-ketul takpa lah jugak kan. INI kendur berlipat-lipat. malu wooo.....adeh... aku yang kering bertuala pun malu...kitorg gelak-gelak je masa lari tu. berlari dalam berkumpulan, so, boleh lah cover2 sikit. hahah
sesekali teringat benda ni boleh gelak sorg-sorg...serius..



ada banyak lagi kenangan. senior aku lagi teruk, kena denda pusing padang (padang yang budak2 wat olahraga). entah berapa pusingan diorg kena malam tu. dah lah padang tu waktu malam memang gelap hitam, tak nampak apa. senior aku sorg ni badan dia besar sikit lah, of course masa diorg berlari tu, dia paling terbelakang. Masa dia berlari tu, dia dengar ada orang berlari kat belakang dia. Padahal dia yang paling last. if you know what i mean....


kitorg pernah kena buat kelas prep malam sampai pukul 4 pagi. Satu batch laki perempuan kena denda berdiri depan blok pentadbiran untuk 2 jam lebih masa prep malam gara-gara sorg batch aku kantoi bercouple. haih, banyak lagi lah.










ini gambar aku sebelum masuk sekolah menengah Sains Miri. tengok??!! sekarang apa dah jadi...??haha











tujuan aku tulis benda ni, sebab mimpi pagi tadi buat aku teringatkan kisah-kisah ni. Bila teringat balik denda-denda ni semua (lebih banyak ok), aku rasa kejam pun ada jugak. ye lah aku tak buat salah pun kena denda. aku dihantar kesekolah ni bukan untuk menjadi tentera. dan kalau nak mendisiplin kan aku bukan dengan cara ketenteraan. Terima kasih jugak lah kat warden-warden tu, sebab dah jaga aku. didik aku. sekarang aku turn out menjadi orang yang baik. Tapi kan, bila aku tengok kawan-kawan aku dari sekolah yang lain, lebih kurang je macam aku. aku takda lah lagi berdisiplin dari diorg. aku takda lah lagi baik dari diorg. padahal ada lagi yang lagi baik dari aku. kawan-kawan aku budak sains miri yang lain pun xda lah bagus sangat. jadi aku tak nampak sangat lah keberkesanan didikan yang diberikan. sesekali aku fikir didikan yang seperti ini buat sesetengah kawan aku memberontak (macam FLY, ponteng kelas, minum arak). Tapi still, aku sangat menghargai usaha-usaha warden-warden tu, walaupun usaha diorg tu MAYBE KURANG BERKESAN, namun sekurang-kurangnya ada jugak lah memori yang best untuk aku bawak masuk ke dalam blog aku ni. untuk aku ceritakan kat anak cucu aku kelak. Terima kasih Warden, Ustaz Azhar, Cikgu Shahrul, Cikgu Hisyam. *walaopun diorg tak akan membaca blog aku, tapi takpa*









.....

Saturday, May 14, 2011

personal flaws

1 catatan kumbang lain




i'm BAD in anything, in anyway
yes, i am serious









...

Saturday, April 02, 2011

Facebook Flaws

5 catatan kumbang lain

haha....its kind of funny you know. People trying to be unique and cool in their social life. especially in facebook, the most living social network ever exist so far. But sometimes, they overdo it.



1) profile name that doesnt sound like a name
contohnya macam,
miemaepenchentaWaneeta, adween ngokngekngokngek, alfahendro maschalorrhe, siegheart durnst.
macam nama orang spain pun ada gak..haha
well, everyone hates to remember parasite/ bacterial names to be so complicated that even lecturer couldnt pronounce it right.
so...for those people with those names, by now you shoud realize that others hate your name. just like we hate Rickettsia tsutsugamushi or maybe Paracoccidiodes brasiliensis.



2) look at the family section in the profile : yang entah apa-apa
they have 4 parents, who happen to be their classmates in standard 5.
they also have 26 brothers and 13 sisters, which includes Priya Chagantipati and Chang Yung-fa
what the heck??




3) Relationship
my cousin is married to her jiran.
but she is just 12 years old.



4) Status
jiwang karat like --> Semua kerana cintamu
emo amok marah bagai like --> andai kw di dpn mata..ku tenyeh2 muka kw..ku pijak2...ku gigit...lalu ku buang ke sungai baong...jgn kw pnggil nama aku..sungguh akn ku biarkan saja kamu d sana..no matter what,i'll never forgive you..sakit ati aku...stupid!!

well, again, facebook is a public site. dont put your personal problem into facebook like you want the whole world to know.
if you do so, you were just make everyone feel awkward or maybe they can label you as "the problem one"


5) Like button
status : makan tembikai. sedap!!
adween ngokngekngokngek and 39 others like this


adeyh.. nak jugak semua orang like
padahal status makan tembikai je pown..








Well, there are more to list down all the faulty culture in this social networks. Just to list a few.




















adios amigosa

dont judge people

3 catatan kumbang lain
p/s: before reading this post. please dont feel awkward. this is just a general comment, and nothing specific. this is after doing some thinking (some thinking means i maybe wrong....) feel free to leave your opinion :)

i dont know how to put a nicer title for this post
this all i can come out with
well, i am aware that, there is no way for people to stop judging.
the other name for judging maybe (compare-->thinking-->decide)
which basically happen everyday
for example, you go shopping, and finalize which shoes to buy
you wont get home with any shoes without being judgmental
so, the judging-genes is written in your genome. skills that you acquire as you become mature.

the only way that you can stop judging is to the people.

kalau A and B is having a conflict.
you are close to A, so you sort of know whats happening between them, ONLY based on what A told you lah
you mayB blaming B for this. Apa lah B,benda camni pun bla bla bla ..
walhal baru dengar sebelah pihak, terus buat keputusan

well, this is very typical.
everyone did this.

okeh..
take any conflict/ fight that recently happen to you OR your friend
ask your self, who is the 'bad' person is this situation? A? or B?
i am sure most of you readers, including me, only hear from one side of the story...then BUMMMM.... jump into conclusion ----> B is the culprit
without realizing B has his words. to stand for himself. (or herself)
this makes your judgement seriously flawed

or maybe A is your best friend. so you dont have any option.
A fight with B. so you have to fight with B as well.
ohh...my.... seriously???
you are not kids. please be professional.haha


okeyh....done!!!

in a nutshell : if anything happen, please, dengaq dua-dua belah nohh, apa depa nak habaq. (teror tak aku cakap penang??... ). kalau gaduh tu, cepat2 lah mintak maaf, slow talk. jangan tarik masam muka. tak tahu lagi bila nak mati, esok2, kang tak sempat nk mintak maaf.







adios amigosa

final exam MBBS phase 2 part B

2 catatan kumbang lain
the best part of learning is when you can read something beyond the lecture notes and past years AND
studying is more fun when you have A LOT of time to waste, just to stare at the nice and colorful pictures in the book
but when exam is just in 5 weeks time. you become fully exam-oriented where you dont look what you read as a knowledge, but you look them ONLY as an answer to all the possible question that can be asked in the exam
in this time, your adrenaline is at the peak. the clock ticking is the only music you listen to... your thinking is packed with "this topic not revise yet...this one also...and that one too...urghhh"
apart from that,
this are the things that may happen, when you're studying







1. "read : hodgkin lymphoma is a cancer that is curable with low mortality rate. it is classified as classical bla bla bla...ehhh..."

you : wait...is this in past year or not??

*belek2 buku past year yg senior buat*

you again : ..no.noooo. not in past year question... yeahhhhhhh!!!... dont have to remamber...'delete from memory'.."








2. while reading the lecture notes
"urghhhh....woooorrrrdyyyyyy giler lecture note ni...this lecture note must be copy and paste from wikipedia...haha
ayoo lecturer nowadays are so lazy"
*this is not happen in UM, UM lecturer are all excellent. bercemerlanglah bersama UM"








3. read : intracranial haemorrhage is subdivided into intraparenchymal, subarachnoid, epidural, and subdural bla bla bla bla...
ehh... ni bukan aku dah baca last month ke? erm... i guess...
okey, since i had read, let me see what can i recall
.
.
.
.
.
.
you end up staring at the ceiling. you forgot everything.!!!adeehh....
*i know, for most of us, this is super-stressful*







4. beta-thalassemia is because of single-based mutation at the beta globin gene in Chromosome 16.
ehh... buku yang satu lagi cakap chromosome 11?? mana satu betol nii....
kepala dah pening....oooo..pening....aaarr...*pusing kepala horizontal 360"
.
.
.
solution: pretend this topic is not in syllabus
(yeahh...personally i do this sometimes...haha.. but only on the topics that is least important...and please dont try this)






5. while counting your lecture notes and arrange them properly according to systems
A and B are roomate

A : wei ko ada nota STD tak? aku xda doh...
B : jap..aku tengok...mana ntah aku letak...
A : xpa..kalau kau xda xpa.. sama-sama lah kita fail..

*if you do have roomate or friend like A. Buang dia dari tingkat lima belas. boleh??





6. youre flipping through robin pathology textbook. then suddenly you found a piece of paper
YOU : ehh.. nota sapa ni selit dalam buku aku?
.
.
.
renung nota tu lama2
.
.
.
.
then only you realize. thats your handwriting....






i dont have much of idea now. enough with the 6 lahh.

when youre in secondary school, form 4 is your honeymoon year...is it right??
well, as for me, 2nd year part B is a little bit of honeymoon. i dont know, its true right? (sila cakap : yaaaa betol!!)
haha...
p/s: if our patient happen to know what we do in 2nd year, i bet, they rather consult dukun or bomoh for treatment..hahah...




pesanan ringkas dari penaja : if youre just started do your revision. hahhh... i warn you, its a lot. seriously A LOT!! but dont panic, everything will be OK if you do a proper planning - what to cover, when to finish read this and that, is this topic important for exam, if no,.. dont put so much time for that.
as i say, exam is very stressful, your immune system now might be running quite low. so you can get sick very very easily. take a good care of yourself, dont push yourself so hard.
doa banyak2. insyallah, Allah bukakkan jalan, permudahkan segalanya bagi kita. ok?
selamat study kawan-kawan....













.....

Saturday, March 19, 2011

nak jadi pediatric

0 catatan kumbang lain
tadi makan kat Carl's Jr. dengan haziq, adi. (geng iban)
masa nak gi amek air, tetiba ada anak mat saleh, kecik giler, gi peluk kaki aku.
alololo...comel nye.
pastu parents die gelak tengok die peluk kaki aku..
hahaha

*aku rase budak tu maybe silap, dia ingat aku bapak dia kot."

terus nak jadi pediatric.hahaha
boleh lah hari-hari kna peluk

*tolong laa...aku susah nk handle budak2...x pandai

Friday, March 18, 2011

aziz

0 catatan kumbang lain
aziz ni salah sorg kawan baik aku time blaja kat sekolah menengah sains miri
kitorg jadi rapat gile2 time form 4
kebetulan form 4 dapat satu kelas
masa mula-mula dapat tahu masuk kelas elit time tu, aku ngn aziz jadik humble gler ahh..
x rasa yg ktorg terlalu hebat untuk berada dalam kelas elit
alaaa siapa lah kami nak masuk kelas power2 kann..

dalam kelas, meja ktorg duduk tiga-tiga nazrul dok dalam skali, aku dok tengah, then baru aziz
masa tu kalau x silap, aziz kot yg jadi ketua kelas.
haha...sempoi habis lah die jadi ketua

petang2 tu ktorg x bersukan, jadi lepak lah dalam bilik dengan nazrul, moses, sabri. sometimes tu tido.haha

masa bulan berapa ntah masa tu...bulan 8 agaknya...
dia ada masalah mata.
die kne undergo operation bagai.
berapa minggu ntah die tak gi sekolah.
then tak lama lepas tu, time waktu persekolahan, nazrul mintak aku temankan dia pergi asrama, die cakap aziz nak pindah, jadi nak tolong die kemas2 kan barang2...
aku masa tu tak expect pun die sakit sampai perlu nak pindah sekolah. aku tahu die ada masalah mata, tapi kalau dah elok, x payah lah sampai nak pindah.
aku pergi lah. tercengang jugak la masa tu.

ohhh aku baru teringat.
weeks sebelum die ambil cuti sakit tu.(bulan 6 kot)
die ni macam pelik2 sket.
contohnya, time die nak mintak sumting dari aku, aku bagi, tapi die macam meraba-raba nak amik barang tu. aku mmg pelik la masa tu. kenapa mamat ni camni pulak kn.

sejak dua menjak ni, dia selalu call aku. dulu time first semester die ada call.
then bari tadi die call.
masa nak balik dari midValley, tengah nk tunggu bus. die call.


(kitorg cakap bahasa sarawak, kalau aku taip bahasa sarawak kang sepatah haram korg tak paham, jadi aku translate lah ekk)

mula2 tu..bla...bla..bla...tanya kabar bagai

aku : ko baru habis STPM kn?
aziz : aah
aku : soooo, how? ok x?
aziz : hoho..biasa2 je..tak ok sangat
aku : ohh... jadi, nak sambung kt mana lepas ni? dah isi UPU?
aziz : ada mintak UM ada jugak, UPM UKM UPSI. tapi tak tahu lagi dapat ke tak. tengok lah
aku : insyallah dapat lah. nanti kalau dah tahu dapat mana, bagitahu lah. kolau dekat je, kita boleh jumpa.
aziz : huishh...haha segan...xnak menyusahkan
aku : aih...asal plak nak segan...x susah pun..jumpa je...alaa lama dah kot x jumpa
then he's mumbling. aku x paham
aku : sori tak dengar. ko cakap apa?
aziz : tak nak jumpa. nanti menyusahkan ko pulak. (ye...ye...die ulang benda ni dalam 3 kali kot)
aku :haha...nak susahkan apa? x susah pun. ye la kalau dah dekat, boleh lah jumpa, bawak amirah ke...buat reunion sket.
aziz : ohh.. Amirah tak bagitahu ke?
aku : hurm....tak.. bgtahu apa?
aziz : (dia diam je taw..aku dah gelabah..)
aku : kenapa? (sebenarnya, masa ni aku dah dapat tahu, die nak cakap apa, mesti sumting to do dengan mata. tapi, bukan dah baik da ke mata dia?)
aziz : sekarang aku dah jadi OKU



dulu kita kawan, sampai bila-bila kita kawan.
kalau haus kita minom kan..
kalau bosan, kita main fesbuk..
kalau kawan perlu pertolongan, yup, kita ada untuk mereka. (kalau tak, tu bukan kawan lah kut)
saat ni tetiba rasa naaakkk sangat jumpa dia.
tempat dia duduk dekat Limbang. tempat aku kat bintulu.
jadi sangat jauh.
nak pergi Limbang dari bintulu, perlukan passport, sebab kne lalu brunei.
tapi aku yakin. satu masa, ktorg pun akan jumpa jugak. kita kawan.

Thursday, March 17, 2011

macam mana nak berak taik keluar macam ni?

1 catatan kumbang lain


aku sedar. post-post aku kebelakangan ni banyak yang kurang nilai-nilai kesopanan dan ketata-susilaan.
tapi taik kat atas ni comel sket.. x geli kn?? x geli kn??haaa
mcm chocolate aiskrim pun ade =)





dulu time kecik2 suka baca buku komik.
komik shin chan lah paling feveret. abang aku suka doremon, jadi aku pun terpaksa minat doremon jugak sebab komik die bnyk sangat. jadi aku terbaca, dah terminat..adehh
tapi agak best kot doremon. boleh pegi melancong mana2 guna pintu suka hati.
power rangers pun best jugak.tapi power rangers xda komik. tv je.
ye...ye...aku tawu aku keluar topik




my point is, dalam komik, diorg selalu lukis bentuk taik mcm gambar kat atas tu haa..
best gler taik bentuk camni.
aku fikir, mcmana lah orang tu berak boleh keluar taik bentuk lawa giler mcmni.
agak2 mesti gie buat gerudi time tengah berak..




korang, kalau ada masa try lah berak and buat bentuk taik mcmtu
then tangkap gambar dengan muka-muka korang sekali
nanti aku bagi duit!! and tolong ajar mcmana nak buat bentuk taik mcmni










....

Wednesday, March 16, 2011

wardrounds

3 catatan kumbang lain
second year wardround ni xda apa pun. just little exposure kepada whats happening in clinical years. (i guess, thats whats the purpose of having this wardrounds in 2nd year)
tapikan, dah berapa banyak wardround aku pergi, aku still x dapat nak bezakan antara surgical wardrounds dengan medical wardrounds.
i mean, dalam wardround tu, apa yg ptt kita buat sebenarnya?




aku selalu mengeluh, kenapa kita tak dibagi briefing pun pasal wardrounds ni.
tengok apa dah jadi.... Asri masih blurr...




part bagi kita exposure tu bagos lah. tu mmg aku puji.
tapi, part kite pegi wardround without knowing apa yg perlu dibaca is really makes wArdround ni membuang masa. 2 jam aku boleh habiskan baca 1 lecture notes!!





These whole wardround things memang bagus and menjadi kalau dan hanya kalau ada briefing ect ect.
ada complete explaination what to do, what to read. then it will turn out to be much interactive.
takda lah lecturer tanya then dijawab dengan muka blurr kan.
cikgu sakit hati, student pun sakit hati sbb terlupa benda yg dah dibaca setahun lepas.



yes...buku guidebook tu ada.
fine, student ada.
tapi, aku x rasa pun doctor sedar kewujudan buku guide ni. jadi no points, guidebook tu sekadar perhiasan

kenapa?
hari tu, aku call doctor nk tny jumpa kat mana utk wardround, then doc tu boleh tanya, what am i suppose to teach?, do you guys have any patient history to go thru? what case do you guys have?..adeh.. bole pulak tanya aku...

satu lagi kisahny,
aku call doctor ni, nama dirahsiakan.
aku of koz nk tanya kelas nak dibuat kat mana
then dia naik emo pulak, sebab die tak tahu menahupun die kne handle kelas untuk 2nd year. di pegi sound aku pasal all the management thinggy. die cakap, die tak pernah dapat surat dari department untuk handle 2nd year. pergi sound kat department sendiri lah. nak bgtau aku wat ape?
and too sad, kelas tu batal. batal tidak berganti. sbb kakak kerani kt department ENT tu tak tahu nk wat apa. so, aku buat2 tak tahu lah. nnt kalau sape2 tny, at least aku ada reason. and of koz aku malas dah nak buat kelas ganti.





surgical wardround aku expect, kita akan belajar cara balut luka ke, nak jahit wounds ke, ape kan. Tak payah buat, just tengok je pun dah cukup.TAPI........
surgical wardround ni turn out to be similar like what we did in medical wardround. (kalau kitorg lab 7 bukan buat medical, tapi pediatric. lagi sedih, nama je wardround, tapi jadi kelas discussion dengan lecturer, discussion lah sangat, lecturer did most of the talking. haihhh) - bukan salah lecturer, of koz, salah kitorg....
tak habis lagi cite tadi, surgical wardround sama je cam medical wardround. then what point of having two different names?? kenapa taknak bagi satu nama je terus? Clinical wardround ke. sebab dua dua pun buat benda yang sama.
xtau lah pulak, kalau surgical wardround memang dibuat mcmni. aku expect something else.





ada lagi yang aku nk komplen pasal wardrounds 2nd year ni sebenarnya.
tapi semua pun atas silap sendiri. kalau sendiri pandai bawak diri, insyallah, wardround yang macam sampah pun beneficial jugak.
ni kalau dirisendiri dah x cari inisiatif, nak wat cane.
tapi aku xley lah nak salahkan diri sendiri jugak. kalau, briefing dibagai siap2, insyallah persiapan boleh dibuat. kalau setakat bagi buku guidebook tak cukup cik joyah oii..






eniway. not really a big deal. wardround 2nd year je pown. macam main masak2. bukan masak betul2 pun, main2 jew...
tapi, masa banyak dibuang taw adik-adik.....

Saturday, March 12, 2011

Tak nak lah jadi doctor, nanti xde life

2 catatan kumbang lain
Abang : adik, lepas habis materik* nak sambung study kat mana?

Adik : tak tahu lah bang. Result adik pun gempak gile babi kan. Empat rata je sentiasa. Jadi x perlu nak risau sangat. Ditikam ke laut jadik pulau, ditikam ke darat menjadik gunung.

Abang : kesian babi, jadik gila adik dapat 4 flat. Ehhh...tak kan adik nak jadik gunung kowt...

Adik : ngok lah kaw. Plan nye nak amik doktor gigi.

Abang : x bosan ke tengok gigi? Hari-hari tengok gigi boleh dapat bipolar taw.

Adik : ntah lah. Adik tak kisah, yg penting nanti orang gelar adik doktor. Dan banyak duit jugak. Boleh belikan abang motor baru. haaaa

Abang : adik ingat abang xley beli sendirik ke haa?? kenapa xnak applai* amek perubatan je terus? Doktor jugak kan. Boleh rawat abang kalau abang jatuh sakit dah tua kelak.

Adik : yakin je boleh hidup lama. Ntah-ntah sok dh kne langgar lori babi. Memang lah, Adik minat benda2 medik ni. Tapi taknak lah jadi doktor, nanti takda life. Baby kat spital disusukan, baby sendirik mati kebuluran.

Abang : ko suke sangat ek, sebut babi. Kawin dengan babi kang br taw.

Adik : tadi adik sebut baby lah..bukan babi....eniway, babi mane bley baca akad nikah...apa derr..


*ayat kampung
.....................................................................






Adik tu cakap, jadi doctor tak ada life. Dan aku sendiri percaya, ramai yang buat spekulasi yang sama. Betul?

Kenapa jadi doctor takda life ek?? Siapa yg cakap doctors have no life?? Xda life sebab nanti bila dah jadi doctor, diorg 24-7 dok kat spital. Xda masa nak carik laki. Xda masa nak buat anak, jaga anak bagai. Anak-anak kat rumah nanti terbiar makan sampah. Betul kan?ini yang ramai orang maksudkan “jd doctor xda life”


Tanya diri sendiri
confirm ke ada anak nanti?
apa maksud life sebenarnya?
Apa yang dmaksudkan sebagai “ada life”?
Apa yang korang nak daripada hidup korang sebenarnya?*soalan duniawi gler*



Tak kisah lah, korang jd doctor, busy sampai xda masa nak pergi bercuti ke Qatar, paris, London, KL. (erkk..KL pun nak tersenarai sekali, bagi je la chance).
Tak kisah jugak lah, korang setiap hari keje, balik rumah, tido, bangun pagi, pegi kerja, tengah malam esoknya baru nak balik rumah. Things goes on and on the same way.
Tak kisah lah, bila anak korang dah besar, die cakap “ owh, aku ada bapak rupanya, ingatkan takdak..”
Tak kisah lah jugak, kalau korang terlupa nak hapdet status fesbuk
Tak kisah lah, disebabkan kerja terlalu banyak menyebabkan korang tidak mengenali siti nurhaliza, justin bieber, mahir zain, bagai
Tak kisah lah apa pun yang terjadi kat korang, asalkan korang enjoy apa yang korang buat, u have Life


life is what you really enjoy what youre doing.


Orang mungkin tengok kerja jadi doctor ni busy memanjang. Sampaikan xda masa nk uruskan diri sendiri. (ye ke? xde lah, ramai je yg dah kahwin ada anak bagai)..Tapi they still have life what. BEING A DOCTOR IS THEIR LIFE. BEING BUSY IS THEIR LIFE.
sesuka hati je cakap keja doctor xdak life. gigit kang...grrr









.....asri

Saturday, February 26, 2011

aphthous stomatitis

2 catatan kumbang lain
it means ulcer mulut.
at least ada 3 lesion kt dlm mulut aku. luckily concentrated kt sebelah kiri. boleh lah nak makan lagi, walopun sometimes tu lidah tertolak makanan ke kiri.pedih. adeh...
bangun2 pagi tadi. tetiba pedih. serius rs nk menangis pun ada gak. wuuwuu
lesion yg satu ni located kt belakang sekali.sampai aku x ley nampak dlm cermin. tapi aku taw die ada menyorok kat belakang. sebab yang tu yang paling pedih.

yang lesion no.3 ni aku baru discover pagi tadi. yang pelikny, bukan ulcer tu yg sakit. tapi gigi. sometimes pain in our body radiates in a wierd way. sebab gigi aku tengah sakit pada masa yg sama. aku terfikir lah, dh lah ulcer, sakit gigi lak. haih, mana laa nk carik klinik gigi.
lepas subuh td, aku g tengok cermin, sentuh gigi2 yg aku rasa sakit tu, ehh, bila sentuh tak sakit pun. pastu gi korek gusi kt area tu. sh*t. what on hell. br tahu, kt situ pun ada ulcer. bengong.

buku patho underwood cakap. aphthous stomatitis or very well known as ulcer ni related to stress.
dulu time kechik kechik, kalau aku ulcer je, mak aku pesan minom banyak air.
die ckp ulcer tu tumbuh sebab kurang minom air. aku mmg time kecik x suka minom air kosong.
bila dah naik sekolah menengah, aku ada sorg kawan ni, mmg selalu dapat ulcer. die dpt ulcer mcm org datang period pulak. dpt ulcer setiap 3 bulan. haha. xtaw la, tapi agak selalu la die dpt ulcer. padahal, botol air die bawak gi sekolah mengalahkan tong minyak.
ghopenye xda kaitan pun dengan air.
underwood cakap, related to stress, and x banyak study buat ttg ulcer ni sebab boleh recover within 3-4 days with no complication.

harap la by esok ulcer ni dh mula baik.
bila ada ulcer ni rsa cam tengah PMS lak. rimas. cpt gle nak marah. tapi belom ada sesiapa yg jdik mangsa keadaan lah. kalau ada tu salahkan ulcer ni. dia yang buat hal.






kawan-kawan..jom stadi!
..........

Wednesday, February 23, 2011

babi dihutan disusukan, blog sendiri habuk tebal berinci-inci

15 catatan kumbang lain
setelah dikerah berkali-kali oleh (u know urself laa), baru laa rasa berdosa setelah mengabaikan blog(sebut: belog) hampir sebulan.

bukan paa... cheq xdak masa nak hapdate belog. biasalah, budak medic mana da masa nak belog belog ni semua. (sila muntah secara berjemaah sekarang)



petang tadi, mse on the way balik jogging, aku ternampak dua mak cik ni berlari. mak cik tu dua-dua tengah pakai baju sukan, track suit, kasut nike bagai. memang pasti la diorg berlari tu sbb mmg nk berjogging. tapi, yg wat aku dok tengok pelik, diorg bawak payung sambil berlari.errr


cube bayangkan. org tengah jogging sambil bawak payung kt tangan. payung kecik xpe gak, ni payung panjang. adeh...


haha


nak tergelak tengok makcik2 ni.
ye la, kt sini, petang petang selalunya hujan.
diorg bawak payung tu kirenya precaution la, takot bermandikan peluh dan jugak bermandikan hujan.
ye la mak cik....saya paham...
tapi tak kan la nak bawak payung panjang tu pegi berjogging.
kot ye pun... bawak la payung lipat esprit ke.
baru la TAK nampak funny jogging bawa payung.

p/s: aku x tau istilah sebenar payung panjang tu...payung kaki ke?entah...









Tuesday, February 01, 2011

ole-ole dari langkawi

9 catatan kumbang lain

terima kasih
aini
not in the picture : buku nota kecik (yay..bole aku buat jadi nota patho). sekali dapat sebatang pensel. (kenapa bukan Pen Dakwat Hitam?)

btw. xda coklat kumbang hitam ke? racist giler pekedai tu...haHa!


p.s: aini, sunyi kan kolej tadi. sorg2 kt kolej time malam2 aku terigt cite emily rose kot. adeh... Y-Y
cendol pesan. jangan mati sorg2 kat kolej. mggu depan diorg datang tengok aku terkujur kaku dalam bilik. tidak bernyawa. waaAAAaaa...







-asri afandi-

Saturday, January 29, 2011

UM xda ke kolej yang setiap bilik ada toilet sendiri? kalau ada aku sanggup join 17 aktiviti kolej semata-mata nak masuk kolej tersebut.

11 catatan kumbang lain
mak aih. panjang berjela-jela tajuk post.

p/s: post ini mungkin sedikit meloyakan. dan memiliki unsur2 18sx dan sg pl bagai. bagi yang ada sakit jantung, sakit kepala, diabetes, obesity dan sakit hati, sila jangan teruskan membaca kerana ia boleh mengundang nestapamaut



baik disini, aku taknak ketengahkan isu pilihan raya UM x lama lagi.
aku taknak ketengahkan isu OPS sikap CNY yang tak nampak keberkesananny.
aku jugak tak nak cerita tentang isu buang baby yang tak lekang terpampang didada-dada akhbar dan internet.

(diingatkan blog aku bukan berita harian nak melaporkan benda alah ni semua. sekian)





siapa pernah nampak toilet dengan najis mughalazah berketul-ketul dalam mangkuk tandas di toilet kolej kediaman korang?
berapa ketul taik yang pernah korang nampak di tempat yang sama?
berapa kerap korang masuk toilet yang tidak dflush?
berapa banyak dosa korang dapat setelah mencarut dsebab korang terjumpa ketulan-ketulan coklat kehitaman mahupun kekuningan di dalam mangkuk tandas?
adakah ini angkara manusia? anjing? hamster? tikus? mahupun cicak?
pernahkah korg membuat pertandingan bersama floormate, siapa boleh tahan duduk dalam toilet tidak berflush paling lama?



p/s: soalan diatas adalah soalan past year. jadi sila buat.





dah jemu dah jumpa taik.
dari first year, sampai sekarang.
isu ni dah macam lagi kronik dari isu buang baby aku tengok.



(isu ni aku bagi nama....isu buang taik...boleh?)-lepas ni boley lah ajak siti dengan anita sarawak buat lagu tengtang isu buang taik. agak-agak mcmana laa lirik diorg nak buat.



kalau toilet tu rosak, flush masaalah ke ape, boleh lagi diterima pakai
tapi bila aku tolong flush, boleh pulak. (ini menandakan aku dah terlalu kerap tolong flush)



yang lebih memalukan
floormate aku semua budak medic & dental.
otak geliga. tapi berak bersepah.
even kucing pun tahu menimbuskan taik dengan tanah lepas berak. (walaupun taik kucing tu still jugak busuk setelah ditimbus, tapi xpe, kucing tu, at least ade usaha.)





cube perhati elok-elok gambar kat bawah ni. tengok betul betul.nampak tak ada orang memancing kat tebing takungan air tur





kalau kite berak. taik keluar yang macam ni.
then kita basuh lob*ng ehem ehem dengan menggunakan berus gigi air? betul?
kalau kita menggunakan air, suppose, taik tu tidak akan berada disitu, sebaliknya beliau akan dialirkan masuk kedalam takungan air toilet tersebut. SETUJU? (kecuali kalau taik tu keras cam batu tu lain kira lah )

maka, kalau kita jumpa taik yang mcm gambar diatas, maknanya, tuan empunya taik tersebut kita boleh anggap tidak membasuh ehem-ehem nya. betul? (kecuali jugak lah, kalau tuan empunya menggunakan kaedah tradisional, membasuh menggunakan batu/kertas)





come on man, kalau pathogenesis of atherosclerosis kaw boleh ingat sekali dengan complication bagai, tak kan tarik flush simple nak mampus kaw boleh lupa. banyak kali pulak tu. bagi makan kasut kang br tawu.haih. stress la camni. belaja parasit pun tak stress mcmni.







aku buat post panjang berjela-jela pasal isu taik ni pun, tidak akan mengubah keadaan.





satu lagi pasal isu tandas.













kalau kita belajar menembak selama 10 tahun, mesti dah expert kan, siap bole tembak epal atas kepala orang.
tapi.... floormate aku rata2 dah brumur 20 tahun. maksudny paling kurang 17tahun pengalaman kencing menggunakan toilet. tapi still xleh nak aim kecing betul2.
bersepah air kencing. busuk. hancing. nak kata bongok kang bipolar.

benda ni aku jumpa bukan kat floor aku je. kat mana2 tandas awam pun boleh nampak ok. jadi pesanan khas ini jugak ditujukan kepada umum.



sometimes bila masuk toilet tu. tengok toilet. dah elok dah diflush. tapi kencng bersepah kat keliling mangkuk tandas tu. orang tu ada multiple lobang kot k*te die.kesian. doktor tak check anu die kot time kecik2. congenital malformation.



satu lagi.

kalau kencing berdiri. towards the end, some urine akn terkena mangkuk tandas betul? kalau tak faham tengok gambar yang last tu.
yang tu aku faham maybe xley nak elak kan.
tapi come on la. jangan dibiar. busuk ok.





penyelesaian : jangan tahu nk basuh kotek*te je. jirus toilet tu sekali dengan air. basuh keliling toilet tu. pastikan takda urine. or else, satu toilet tu boleh hidu hancng kaw. kalau tak pun kencing duduk. kan senang. dapat jugak ikut sunnah nabi kan.





benda ni common sense. sangat malu oke. especially ade orang pakai toilet tu directly after korang pakai. tengok kencing bersepah. tak pandai basuh. reflect personality korang.











baik. saya sudah berpuas hati.yeaY!!

kalau pasal taik tu. aihh.. aku x taw la sampai bila masih ada masalah mcmni. mesti akan berlaku lagi lah berak bersepah. diorg lupa kot, kat sini tak ada mak diorg nak tolong flush kan. aihhh...



kalau part kencing bersepah tu. ingat2kan lah diri sendiri OK??

ingat. toilet tu bukan ko sorang yang pakai. orang lain jugak pakai.

dan orang lain(AKU) tidak dibayar untuk membasuh bekas kencing.



























-asri afandi-

Saturday, January 22, 2011

L

1 catatan kumbang lain



t
ension la camni
bila lagi aku ada cuti dan balek sarawak
belajar driving pun tak habis lagi ni
baru 3 kelas (satu kelas 30 minit = 1jam 30 minit in total)
cuti ada. tapi x balek sarawak.
nak wat kt sini, tapi dah bayar yg kat sana. sayang pulak dgn duit yg dah dilaburkan.



nampak gayanya
kalau cuti habis second year ni, aku tak jugak siap sampai dapat P
memang aku terpaksa redo semua2 seminar itu seminar ni...adeh...


xnak memandu lah kalau camni
nanti dah kerja, tumpang kawan kalau nk gi spital
tak pun mintak mak yang hantar (macam hantar pegi sekolah dulu2..ala...mcm x biasa pulak)
kalau dah ada GF, mintak die yg bawak kereta gi dating (sah lah lepas ni semua org bc blog aku potong nama aku jadik calon bf..haHAha)
kalau dah ada anak, mintak anak blaja memandu, pastu suruh die yg bawak kereta
tak pun, aku hire je sorang dua pemandu. haaaa....x payah lah susah2 nak amek P bagai



kawan-kawan lain semua dah ada lesen. dah merantau jauh merentasi negeri.
aku?

lepas ni join kelab loser lah
loser sebab xda lesen lagi




p/s: aku kn anak dato', jadi x perlu lesen2 ni semua. nanti driver bawak limo datang amek. kan kan kan *dah lah xda lesen, berangan pulak*












dikarang dengan penuh...urgh!!

Thursday, January 20, 2011

YOO HEE Witch

4 catatan kumbang lain


aku tak suka tengok movie/series yang membenarkan curang. ye, betul, aku tak suka.
meletakkan curang tu pada satu tempat yang betul. Padahal salah.
(walaupun xda dalam akta undang-undang)

contoh drama korea yang aku baru start tengok petang semalam.
(gamba kat atas - Yoo hee witch)

X dengan Y adalah watak utama.
Y memang dah ada gf (gf die watak baik laa, xda wat kecoh bagai)
tapi Y abaikan Gf die disebabkan die jatuh cinta dengan X
disebabkan X dengan Y adalah watak utama, pengarah drama ni sengaja mengolah percaturan jalan cerita supaya meletakkan cinta (tetiba geli dengan ayat ni) X dan Y berada dalam landasan yang betul. walaupun berakar umbikan CURANG.
Terok giler Y. X pun sama.


disebabkan tak suka
aku stop tengok drama ni
walaupun dah dekat 7 jam masa aku habiskan
buat apa nak sambung tengok kalau dah menyampah betul tak?
bak kata pepatah, ibarat minum air coke rasa teh tarik.Bole?


bayangkan kalau kite ade kt tempat gf die.
tak rase, berlaku ketidak-adilan ke kat sini?
kesian dow gf die.
(xpe, sabar ye cek kak, nanti ade org yg lagi baik untuk cek kak, cek kak tunggu je)



p/s: sebenarnya aku nak je sambung tengok. tapi episode 7 takda subtitle haHa.. bagos lah. otherwise membuang masa. baik bace patho.
(kan kan kan...)








dikarang dengan penuh suka sebab esok makan buddy oleh asri afandi..

Friday, January 14, 2011

UM kena bakar?

2 catatan kumbang lain
mula-mula nak bagitahu
tajuk diatas tiada kaitan dengan isi cerita post ini
dan yang lebih menyedihkan
aku tak tahu apa tujuan post ini dibuat in the first place
jadi, kita sama-sama tengok jaguh kampung(jari-jari aku).. apa la yg dia nak buat, gatal sangat nak pegang keyboard...
amek laa nak sangat


aku takda kerja nak buat
(cehh...padahal banyak ja nak kena buat. PBL tak start lagi. esok nak keluar. Pathology memang tak habis2 dengan hematology, padahal dah masuk renal)
bila aku (buat-buat) tak ada kerja, maka aku pun buat perkara yang xda kerja, seperti yang korang boleh tengok kat bawah...

kecik sangat ke? act cukup besar je gambar tu, tapi keluar dalam blog jadik kecik pulak..
xpa, klik gamba tu kalau nak tengok dengan jelas apa yang aku buat



sila buat True/False pada soalan diatas.






conclusion:
enchek google banyak kena tanya pasal sexuality artis.

korang : (taip: is brad pitt gay)
google : kejap, aku call angelina jolie. pinjam henset jap, henset mati arr..
*oke, aku mengarut, so, biarkan*



semua orang pun interested dengan orientation orang lain. lebih-lebih lagi artis.kan. pasal apa ekk?
(1)sebab diorg pun (buat-buat) xda kerja mcm aku
(2)sebab diorg saje nak tahu blog paparazzi mana paling best
(3)sebab diorg fikir enchek google suka intai artis
(4)sebab cikgu cakap, "kalau tak tahu, google"


dah habis buat benda xda kerja ni
aku pegi taip : (is asri afandi)
hahaha trgelak tengok suggestion enchek google. try ar..









.......ditaip dengan kekenyangan makan mcD b4 midnight dan consider nak study ke nak melagha oleh asri afandi

Tuesday, January 11, 2011

Tagged

2 catatan kumbang lain
Your main ringtone?

Here without you - 3 doors down


What you did at 12 last night?

tolong haziq activate mcafee antivirus


Who was the last person you went with? Where?

Aini Ramli. Midvalley.


The colour of t-shirt you are wearing now?

hijau. Baju astar village.


The last thing you did?

tengok cougar Town. walaupun dah tengok.


3 of your everyday favourite items:

-Laptop
-Ipod touch
-seluar slack seed *love at the first sight*

The colour of your bedroom is?

bilik kat rumah kaler peach.
bilik kt kolej ni putih.

How much money in your wallet now?

RM 0 (mine..seriusly)...
RM59 (duit kelas)
RM50 (duit Faris. Faris suruh belikan buku baby robin, tapi 50 mane cukup..)

How's life?

life? tak berapa nak ok.


Your favourite song is?

all time fav.... N'sync - This I promis you


What will you do next weekend?

next weekend? ada dinner buddy line. buddy first year blanja.YeaY!!


When was the last time you see your mom?

Hari sabtu (8jan). masa kat airport. aku dah nk gi kaunter immigration. aku tengok die masih kat luar, aku lambai, die lambai balik. and thats the last time ak tgk mak aku. ohhh tacing la pulak soalan ni. *aku yg jwb melebih*. rindu la pulak dgn mak. haih. bulan 6 baru leh jumpa lagi, lama nya...


Where is she now?

Kat Office. Maybe tengah calling urusan bank. or mayB, tengah meneliti fail kuning, pegang pensel kat sebelah tangan kanan, tick, tick, tick dokumen. haha...agaknya lah kut.


When was the last time you talk to your parents?

Hari Ahad malam. Mak baru balik dari masjid, then die call. Bapak pulak, petang ahad tu paling last calling jugak.


Who is the last person talked to you last night?

afiq Ong, roomate aku.


The last suprise you got. When?

ipod touch. from parents. last week.



Last thing you borrowed from your friend. When?

Baju 1st College Izhan. Malam semalam. Meeting Postmortem Pesta Budaya.
nasib Baik ada satu saiz dengan aku.
Baju aku? huh. Saiz S dah abes, Saiz M pun, maka aku dapat saiz L. macam jubah pulak dah baju kolej aku. sedih.


Who is your bf/ gf/ husband/ wife?

dulu aku ada husband. tapi..... *sila percaya statement ini, terima kasih*


What do you feel right now?

annoyed. dengan diri sendiri.


Wanna share with who?

share ape? *soalan dibalas soalan*


Who know your secret?

Sabri. kot. tapi yg ni dikira rahsia ke?


They keep your secret?

rahsia aku rahsia dia. jadi, bila dah jadi rahsia dia, dia boleh share dengan siapa yg dia percaya.eniway, tu rahsia lama, dia nk bgtau dengan siapa pun, takda apa.


Are you angry with someone?

aah. marah dengan asri.


What do you order at McD?

baru je minx afiq belikan McD. Big Mac, dari dulu sampai sekarang. sometimes tu try la benda lain. tapi still gak big mac paling best.




The last time you feel so sad?

Now











Thanks Faiz. tag la lagi :). dpt tahu aku terus buat tag ko. rajen kann..


TAG : AINI FAIZSO HASIF RUSHEED