Monday, August 09, 2010

ramadhan tiba lagi







Sabda Rasulullah saw.:

"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."







"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"



"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."





teringat masa kecik-kecik dulu. kalau sambut ramadhan aje, mesti rasa x best. sebab kena puasa. padahal puasa setengah hari je pun. haha.. aku lupa, bila entah aku start puasa penuh sebulan. tu pun sebab dah malu, mana tak nya, cousin-cousin yang lebih kecik pun puasa, aku yang lagi tua boleh pulak sedap-sedap makan depan diorg. bila dah tahu segan tu baru laa mula nak berpuasa.

dulu, time dah berjinak2 berpuasa, waktu pagi, semangat je berlari-lari, main keliling rumah. Bajet power lah walopun berpuasa tapi boleh berlari penuh bertenaga. yeah!!.. huh...Bila dah tengah hari, belom zohor lagi, aku nun dipenjuru, baring atas lantai sambil tengok jam, siap buat kira-kira, bila lah nak pukul 6. (kat sarawak, berbuka jam 6 ptg tu memang stended laaa)

bila bapak aku bwk pergi bazaar...huh!!.. semua makanan nampak sedap. air mineral dalam botol pun sedap. semuaaa ditunjuk nak beli. air minoman nak nak 2-3 jenis. kuih-muih, mee, ayam panggang, ayam goreng... semua diangkut bawak masok kereta... muka hepi jew..

meja makan yang memang sangat besar pun tetiba jadik kecik, sebab penuh, siap buat meja extra lagi... haha.. pastu memang confirm lah tak abes. abang-abang aku lah yang kuat makan (ceh~..ahaha nak salah kan orang pulak kan..)... parents aku tak bising pulak ktrog melahap camtu sekali, yee lah, siapa x hepi tgk anak2 mula nak belajar berpuasa kan..

aku lupa bila entah perkara ini semua berhenti. sejak aku masok sekolah asrama kot. but macam loooong before that... entah ahh lantak lah...
semua hanya tinggal memori..


Selamat Menyambut Ramadhan semua.









p/s: i bet, mesti ramai yang tengah fikir, "bila nak shopping raya ni?"... kan kan kan...
aku?? xdak mood nak shopping. last year shopping raya dgn abg sabri. tahun ni... dia dh jauh..


10 comments:

MOFASAD said...

selamat berpuasa! :)

디야나 said...

jom shoping ngn aku nk? kali ni kompom ak x tnggal kn ko da n ko x yah ngadu kat abg ko da~ hehehe

kumbang hitam said...

Mofasad - ye selamat berpuasa jugak...esok!!

kumbang hitam said...

dena - jom2 (~~,

cik kumbang said...

selamat berpuasa kumbang hitam...

kumbang hitam said...

aha...ye cik kumbang, selamat berpuasa..xley makan daun taw time puasa..batal..ehe

디야나 said...

haa.. ko tentukn tmpt n tarikh nya... make sure hang bwk keta, bley pickup ak kt upm ni~ hehehehe

kumbang hitam said...

hoho..mentang2 aku anak dato', terus minx aku bawk kereta..haih..

디야나 said...
This comment has been removed by the author.
디야나 said...

heee... pasan suda anak dato'...