Friday, August 06, 2010

week no.4

bila laahh aku nak konvo... jeles jugak tengok orang pakai jubah dan menjinjing bunga didada (menanges cekgu BM aku baca ayat ni...)... tengok senior2 yg dah grad tadi, muka berseri-seri je naik faculty dengan jubahnya... terbuat photoshop sendiri pulak, tengok org pakai jubah, ubah muka org tu jadik muka sendiri...pastu gelak sorg2... *tepuk dahi sendiri* aku baru 2nd year oke, jangan nak berangan...







isnin dimula dengan perkara biasa, kuliah.. petang tu ada kelas CP.cils (nama panjang beliau : clinicopathological Correlation interactive learning session).. the first CP.cils class... What is CP.cils?? ----> daripada nama panjang tu pun korang dah boleh agak kelas ni macam mana. (p/s: Pathology is a study of diseases). masa kelas tu ktorg dibagi satu clinical case, and few questions that we expect to answer within 1hour... 1 jam tu, ktorg pergi lab, tengok microscope, tanya lecturer, bukak buku, diskus, cuba jawab soalan2 tu.... after one hour dh over, ktorg akan kumpul kat lecture hall, then the leturer will point someone to present the answer in front of the whole class... layu kaki ni nak berdiri depan 206 orang... haha.. thats how CP.cils class is conducted.. aku sebagai student yang rajin dan berdedikasi serta berintegriti dan bermatlamat mahupun berautoriti, memang prepare for the class the night before.. ye lah kan, cuak jugak kalau kene pilih present, malu lah kalau x tahu apa... kalau bodoh pun, bukan didepan 206orang oke.. haha... prepare sampai pukol 2 pagi, pukol 3 baru nak tidor... (erk, ye lah, sebab dari pukol 9pm dan berjam-jam seterusnya makan kat kafe 1st kann)... esoknya... lecturer x point sapa-sapa pun untuk jawab... dia yang suap satu2 jawapan... huhh (~~.) 

one of the case in CP.cils is about a 25yo male, drunk, then crashed into lampost, eventually died. together with the case we're given a picture of a liver cells of him, stain with H&E staining. the question asked is how the liver look like grossly? what type of cell injury? reversible or not? and what can we observed from the slides...  








for tuesday, i call it a parasite day. sebab kitorg ada practical class petang tu.. hah.. buat apa lagi, tengok parasite lah.. Hari tu buat tentang malaria. Malaria ni kalo nak cek someone tu positive for Malaria parasites kena buat blood smear (one of the diagostic test).. amik slide darah yang dah diprepare oleh lab assistant, apa yang kitorg buat is just staining, then tengok under microscope, pastu identified, darah tu ada malaria parasite jenis apa... parasite tht cn cause malaria semua ada 4 - plasmodium vivax, P. malariae, P. ovale, P. falciparum...the one yang aku jumpa is falciparum, sebab sel darah merah dah berubah bentuk jadi kebanyakkannya jadik bentuk tombol pintu.. lepas buat2 tu, disambung dengan tutorial, dapat chinese lect yang sangat baik... and he explain very well... aku mmg dah prepare utk kelas ni... jadi, apa bnda yg dia explain tu, boleh lah dihadam...

malaria ni normal berlaku kat kawasan-kawasan tropika, malaysia termasuklah. especially Sabah Sarawak.. 







for wednesday, of koz setiap pagi memang akan ada lecture. belah petang pulak ada practical class. Medical Microbiology. topik hari tu, Streptococcus, and Staphylococcus.. buat gram staining.. pastu identification tests, nak tau bacteria ni belong to what group. masih lagi menggunakan microscope... sometime pening gak kepala nak teropong guna benda alah tu..haha
lecturer MMB yang jaga aku masa tu sangat tegas, an indian lect. takot jugak dibuatnya. dua benda yang aku nak cerita kat sini... dengar :-

1. masa mula-mula masuk kelas tu.... first word yang dia cakap... "please next time, you come to practical class, follow your dress code, with a lab coat, and neck tie like him"... dia tunjuk aku.. terharu~~,

2. budak-budak perempuan malay pakai baju kurung masuk lab, biasalah kan. diorg pakai lab coat yang lengan pendek. memang supplier bagi lengan pendek nak buat camna. then dia suruh lipat lengan tu takot kena bunsen burner ke apa kan, even yang sarung yang cover lengan pun dia nak suruh lupat jugak (aku tak tahu apa nama sarung tu, tapi most girls malay selalu pakai sarung tutup lengan tu time pakai T-shirt lengan pendek)... budak-budak perempuan tu cakap lah tak boleh, aurat semua kan... then dia pulak sound "i dont care about your personal believe, but when it come to safety bla bla bla".... agak betol apa yg lecturer tu cakap...safety shud be the first priority in lab practicals.. tapi aurat???...huh, tiba-tiba rasa jahil pulak..








thursday... malam tu aku gi Mock tial... ye lah minggu ni minggu konvokesyen kat UM... jadi fakulti undang-undang memang akan buat satu show perbicaraan mahkamah dekat dewan kuliah diorg LIVE oke... tapi perbicaraan tu bukan betol-betol, diorg reka sendiri kes tersebut, then diorg buat perbicaraan, and add some humor, gelak-gelak sampai nak terkeluar usus dari pusat... 830pm sampai 1130pm, penat giler, and haus, and lapar... sampai tak larat dah nak gelak...























...dah, penat, stamina untuk menaip dah makin lemah...

8 comments:

디야나 said...

as ussual, belog hang mmg best utk dbaca... btw sarung lengan la die dipanggil nk lagi best handsock..haha.... asri as usual gak skem-a..hee...

baguih tol cara hang blaja kn~

kumbang hitam said...

haha... aku memang (~~,)
zalim kiranya kalo kita tak meletakkan sesuatu pada bukan tempatnya...jadi adalah zalim kalau aku tak memakai pakaian tidak mengikut dress code..betol x.. haha
(p/s: azam baru sem ni, xnak pki baju Tshirt gi kelas. last sem selalu je buat...haha)

bila baca balik mmg bnyk gila spelling error.. aha.. maleh nak edit..

디야나 said...

korang memang kena pakai tie stiap kali p clas ke??

kumbang hitam said...

perlu...

K-RuN said...

buddy..i just know that u hav this blog...

no wonder la blog lama buka xjumpa...

successor or giver said...

alcoholic cirrhosis?ahahah

kumbang hitam said...

BUDDY!!!...
udah deleted my late-blog like centuries ago... aha..last raya rasanya...
blog baru tok suppose sendirian berhad...at last, makin rami geng dah tauk..jadi ya lh engkah jak link rah facebook..
follo back =)

kumbang hitam said...

Naie!!!..
hanyongseyo (~~,) -x tau spell-

mmg bagos ahh naie!!