Saturday, February 20, 2010

mari kita melayan blues secara berjemaah....

tsk....tsk....(keluarkan air mata korang sekali)....perlu ke???

hari ini hari sabtu...
ye semua orang tahu....(kecuali aku je igt hari ni hari ahad, dah x saba nak start kuliah....buang tebiat agaknya....haha)
kalu flash back few years ago....at this moment, at this second, suppose aku tengah busy punggah2 barang dari almari...loadkan masuk ke dalam beg or kotak or what so ever yang boleh dimasukkan...
kenapa??
sebab esoknye aku dah kene bertolak ke MIRI...

tahukah anda?? (ala-ala buku sejarah form 5...tapi langsung x menarik)
dulunya, selama LIMA tahun aku sekolah asrama... sekolah yang ku kira up standard lah dekat sarawak... upstandard sebab result gempak je ok??... yang lain same je..
kene pakai seluar hijau lumut cam biase....bakai baju putih.... yuran pun lebeh sikit sbab ade dwn makan... dah lah dwn makan makanan cam bagi makan hanjeng...
same je....

okeh back to main story...
masa nilaa aku baru nak kemas2 kan beg... bukan kemaskan beg...kemaskan barang masuk kedalam beg..haaa..... cek2 takot2 ade yang terlupa... biasenye, xde yang terlupa, sebab sudah expert packing baju2 and buku2... dalam setahun dah berape kali cuti... memang boleh dapat ijazah PHD....hahaha... jap2...aku kemas buku???...cuti pun aku bawak buku balik??....bapak nerd gile babi aku... (menanges TT)
seyes aku slalu bawak beberapa buku balik rumah...bajet nak studi laa konon... at last, buku2 tu x keluar pun dari beg, and bau kelas pun masih melekat kt buku tu, nampak sangat tak bukak....hahahah
and and and aku tak pernah nak siapkan kerja rumah yg cekgu2 bagi....sian cekgu2... malam before nak kene hatar tu barulaa aku sebok nak copy dari kawan.... bapak gile samseng aku time sekolah dulu.... (menanges lagi...TT)

sebelum melencong lebih jauh...kebali kepada kisah sedih aku yang tengah packing baju2....
waktu camgini, barulaa aku sebok nak iron baju........(upss....sile bace baris ni skali lagi)...what??....aku iron baju sendiri??...bapak gile baik aku..... clap clap clap.... (muke bercahaye2 macam baru menang american idol season 9)...
waktu camgini lah....baru aku sebok mencari barang2 yang hilang..... antara barang aku yang suke menyembunyikan diri....tali leher sekolah (which is aku ade satu je sebab aku rasa beli banyak2 akan membuang duit mak bapak).....antara lain yang hobi die suke sorok2....is my BELT...bende ni selalu hilang...dan aku selalu kalut mencari....dan mak bapak aku selalu bising....at last aku dapat belt yang baru..... (padan muke belt tu..sape suruh men sorok2....kang dah kene dump!!!)
antare lain yang selalu menghilangkan diri is.....kad metrik sekolah...wei sekolah aku canggeh ok...pakai kad metrik... tapi aku x tahu kenape perlu pakai kad metrik??...pakai tag nama yang warna itam putih tu suda.... haaaaa.... kad metrik aku pun selalu jugak hilang...dan die suke menyorok kt dalam beg aku... nyaris aku call pak polis utk mencarinya di sekeliling kampung.... nyaris jugak aku hantar surat kat TV3 bgtau tentang berita tag nama aku melarikan diri ikut lelaki indon...duhh~~

waktu camgini jugak lah perut aku memerangkap seberapa ramai rama-rama .... tak suke doh..aku x suke balik sekolah.... aku suke kawan2 yang ade kt situ....tapi aku x suke tied dengan fix schedule...kene bangun pagi2...kene beratur nak mandi(walopun slalunye aku org 1st mandi)...kene bersihkan kwsn asrama setiap hari rabu....i hate that so much....but it turn out to be something i miss so much now... well...

aku rindu nak menghadapi perasaan balik semula kesekolah...
sibuk packing barang2 bersama abang2 aku yang turut bersekolah di sekolah yang sama... rindu nak dgr soalan dr mak bapak aku...."dah abis packing ke??...semua dah ade??...esok jangan cakap ade yang tertinggal pulak"....rindu saat2 tu...
sabtu petang selalunya mendung....muram dan suram je kt rumah....sangat menggambarkan ketidakgembiraan aku untuk pulang ke sekolah.... tapi suasana itulah yang aku rindu...aku nak ulang semula masa kembali kezaman tu.... aku rindu nak bangun pagi dengan perut kecut...cuak....and tak nak habiskan cuti ni...and tak nak pulang sekolah....perut aku rindu keadaan itu.... perut aku kata die nak buat jadik kecut balik... mane2 ngkau lah perut... aku rindu perjalanan aku dari rumah ke sekolah...yang jaraknya 204km.... setiap liku2 jalan itu aku hampir tahu kesemuanya... aku rindu baju batik sekolah.... yang ktorg diwajibkan pulang sekolah dengan baju batik berkenaan.... aku nak ulang semula masa.... nak nikmati zaman sekolah menengah... nak alamai kegembiraan....nak ulangi keceriaan...gelak tawa dengan kawan2.... huuuuhhhh.....aku nak kembali...

hidup ini umpama aliran air sungai.... air itu tidak akan melalui sungai yang sama 2 kali... dia akan terus mengalir....dan mengalir hingga pantai.... beginilah hidup... kita dah merasai zaman itu....kita dah tahu rasa itu.... kini giliran orang lain pulak menikmatinya....kita??...kita beralih keliga kehiduapan yang seterusnya...

















antara memori yang terlakar mahupun terukir sukahati engko laaa....

ini batch aku SPM07...bukan 1907 ok.... 2007.... 76 orang sahaja.. sekolah aku menang bilangan calon paling sikit...heheheh... bangga den... dalam banyak2 anugerah...anugerah itu jugak yang menang...
jangan korang tanya cekgu korang pulak ade ke anugerah ini.....mati blog aku kene banned mewujudkan benda yang tak ada...

ini gambar pekerja kilang...
kalau nak kata pekerja buruh pun boleh...
ataupun bibik2 yang bertugas kt mesia pun okeh jugak kot...


yang ni pemandangan helikopter..... sebenanya aku kene denda berdiri atas kerusi... jadi aku ambik kesempatan utk mengambil gambar dari pemandangan yang tinggi sebegini... sian kawan2 aku ni pun nak tengok pemandangan yang indah ni jugak....jadi aku sekadar dapat memberi gambar ini supaya diorg x kempunan...






dua gambar diatas aku nampak stress...sebab ape??....next week SPM...bapak ko tak cuak....
bajet rajen ahh bawak nota pegi memane...hahahah


orang sebelah aku tu kata - ohhh...f**k... lipan masok dalam kain aku... (kelakar ahh gambar ni...tetiba membe aku tu buat gaya camtu....entak ape die buat entah....sebena nye aku tengah kacau die...tetiba gamba ni tersnap mase die tengah wat gaya entah apa, aku nak describe pun x tahu nak kata apa)...haha




cube tengok belakang aku....rajen giler diorg studi....patotlah result gempak... aku???...hahaha




budak perempuan ini dudok kt depan aku.... dan ini bukti yang aku sedang menjaga dia tidor... kalau cikgu datang meronda...aku akan kejutkan beliau.... setelah 15 minit beliau tidor.... aku pulak yang tidor 15 minit....beliau pulak jadi jaga...haha....inilah kerja kami.... kalau mak aku tengok...mennneettttessssssss...


sweet memory...mase HKSBP tahon 2007 kt kota tinggi....




..........

3 comments:

Chipmunks said...

hey, i kenal muke ada sorg budak kat atas tu...gambar dia(pic sblm budak pompuan tdo)..dia pakai baju belang2..jika tak silap, sekarang dia belajar kat utm skudai sama dgn i..

tingkap said...

aah...btul2...
best frend dulu time sekolah...
tak sangke kecik je dunia ni kn..

arin ahim said...

hahaha..aku pon ridu au an batch toang asri