Friday, May 21, 2010

schollarship for medical student in local university


kenapa buat entri ini?
semasa aku melayari facebook, hobi aku adalah membaca wall orang laen. haha. maka, aku terbacalah wall sorg budak pasom nih. baru dpt result. budak 4 flat lh kan. nak amek medic. beliau menyatakan kebimbangan tentang schollarship semua bagai. beliau ini orang susah katanya. dan beliau ini bukan dalam friendlist aku, jadi xley lah nak tinggalkan comment disitu. jadi aku mencari alternatif lain iaitu dengan menerbitkan entri baru. dan blog ini jugak boleh dicapai menurusi google search engine. memandangan mesti ramai lagi bdk2 pasom / matriks / stpm dan sewaktu dengannya tengah terpinga2 dan terkapai2 (maaflah BM aku buroks) untuk mendapatkan scholarship. maka, adalah menjadi harapan agar entri ini sangat berguna untuk anda.

memang betul, yuran pengajian perubatan sememangnya mahal, bagi yang kurang berkemampuan, tanpa schollarship, memang susah nak studi sebab asek memikirkan duit. lainlah macam aku...anak dato'... (sila jangan layan!!!)hahahaaha *Gelak KeJam*


jadi macam mana nak studi ni wei? duit takde!!!
oke... sila baca statement dibawah sebaik mungkin dan ulang sebanyak mungkin sampai anda puas hati..bole??
sapa2 yang amek medic , dental , bPhram korang x perlu risau, sebab korang memang akan dapat schollar JPA. JPA nanti akan dtg g fakulti and edarkan surat tawaran and borang tersebut kat korang dalam mid-July. korang isi dan poskan balik ke JPA sebelum tarikh tutup. dan siapa yang pos balik borang2 tu memang akan dapat schollar oke. kalo korang terlebih kaya, korang boleh tolak tawaran tersebut. atau bagi kat kawan yang lain supaya dia bole dapat double(hak hak... jangan percaya oke)

bagi yang under JPA masa matriks or asasi, kalo korg amek kos2 seperti yang tertera diatas (medic, dental, bPharm), kisah nya pun lebih kurang sama. cuma korang tak perlu isi borang2 yang korang dh isi time asasi dahulu. masa JPA pegi fakulti tu, diorg akan explain every single thing. u can even ask them personally. oke.

bagi budak2 yg amek kos kritikal yang lain cam engineering, sains, maths, biomed, law or what-so-ever, you still can apply for JPA thru esila (if not mistaken), nanti akan dibagi tahu masa korang orentasi. nanti tanya fasi-fasi yang ada oke. diorg boleh tolong. selalunya yang dpt jpa is those yang pointer 3.5 above masa asasi/matriks. if korang below, apply sahaja, kot2 boleh dapat. tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu. <---nak kena jawab ke??

budak2 kos medic,dental,pharm tidak perlu apply thru esila. sebab memang akan dibagi selagi anda amek kos itu dimana2 universiti yang ada di MALAYSIA.




cukup ke duit schollar tu ekk??
lebih dari cukup.
bdk2 dental, pharm, medicine = rm6300 per semester (sbh/swk = rm6700)
budak kos laen = rm5000++ (not sure the exact figure.)





okeh?..harap entri ini membantu. sila sebarkan kat kwn2. jangan biarkan diri anda diselubungi dilema tentang schollarshp.
i will entertain if u do hv q's...leave comments oke.



















......

12 comments:

jaksyen said...

tipu2 x ckp kalu bli mcd hari2 las2 tggl seposen jer...

kumbang hitam said...

tiada penipuan berlaku disini ye haziq aka jaksyen...
memang lah kalo makan mcD hari2 duet pun jadi splosen tak kan lah jadik 12 ribuu...lain lah kalo letak dlm bank rakyat, dapat bunga per month...pergh!!haha

jaksyen said...

saya org susah jgn lah memperkotak katikkan saya sebegitu

Anonymous said...

terima kasih xie xie !! very helpful bro!!

Anonymous said...

thankz 4 de information..
nak tanye..
saya budak asasi slah sebuah ipta..
huhu..
even pointer ok, but muet trok..still ley apply kew???

kumbang hitam said...

kalo dpt band 3 and above, i think shud be no probs...
tak pasti sgt psl muet ni, kalo x slp, JPA tgk pointer aje....
eniway...semua pun boleh apply, yang below 3.5 pun boleh jugak apply..
apply aje.... dpt ke tidak tu cerita kemudian..

kalo ko apply.... tapi permohonan ditolak... x ape... its not the end of the world... masa exam first sem, perform bagi dpt pointer 3.5, pastu apply JPA lagi... insyallah boleh... cara nak apply tu cuba tanya pejabat dekan...

Aida Hernita said...

wow. helpful entry. tenkiuu! serius skrg baru faham. so mksdnye kalau stud kos pergigian mmg akn dpt la jpa? even muet nye just band3?

kumbang hitam said...

ye...memang akan dpt even muet band 3..
wah...dapat dental... congratulation!!!

Anonymous said...

sya nk tanya..sya dibawah tajaan mara..elaun scholarship untuk mara sama ke ngan jpa..sbb dua2 pon biasiswa kerajaan...juz curious

kumbang hitam said...

tak pasti sangat lah...sbb takda kenalan yang dapat mara for local U...
tapi rasanya lebih kurang lah kot..

Anonymous said...

salam.nk tanya,sy stdent thun 2 k0s nutriti0n.dah apply jpa 1st year tp xdpt.,jadi nk cube nasib la.cmane ye?p0inter sem lpas 3.3 je.xlyk lah ye?

kumbang hitam said...

wslm,
selalunya diorg amek 3.5 above..
tapi x apa, cuba je nasib, kalau dh rezeki, insyallah dapat...=D
worth a try...